Transformatie historische moestuin

Projectdetails

Type / Restauratie, nieuwbouw

Programma / Horeca, woningbouw

Opdrachtgever / Particulier, Bij de Tuinman

Adres / De Hoorneboeg, Hilversum

Jaar / 2016-2019

Samenwerkende partijen / Meeuwsenmuldoon, Studio Myrthe Schoots

Beelden / Jeroen Musch - Schoots Architecten

Winnaar Eervolle vermelding - Hilversumse Architectuurprijs 2020

 
 
 

De Hoorneboeg ligt als een mysterieuze heuvel op de Hoorneboegse Heide. De Buitenplaats kreeg in 2018 een nieuwe invulling als Culturele Buitenplaats, met aandacht voor cultuur, natuur en spiritualiteit.

De Tuinmanswoning (1), de houten schuur (2), stenen schuur (3), moestuinwoning (4), de kas (5) met moestuin hebben samen een nieuwe toekomst, te bezoeken voor de bewoners van Hilversum.
 
Hoorneboeg overzicht.jpg
 
 

Ensemble

De getransformeerde moestuin is het deelgebied van de voormalige buitenplaats. Het bestaat uit een ensemble van gebouwen en een voormalige moestuin, dat samen een gemeentelijk monument vormt. De monumentale tuinmanswoning is getransformeerd tot restaurant en de kas wordt vanuit een ruïne opnieuw opgebouwd tot lunchruimte en plantenkas. De houten schuur is aangepast tot ciderij waar je nu de lekkerste biologische cider kunt proeven en er zijn twee duurzame bedrijfswoningen gerealiseerd .

 
 

Woningen

De gebouwen vormden altijd een ensemble rond de tuinmanswoning: een woning met de bijbehorende bedrijfsgebouwen voor het werk op het land en op het landgoed. Ook in de nieuwe situatie vormen de gebouwen een ensemble, gericht op hetzelfde werk, dat terugkomt op het landgoed. De bedrijfswoningen krijgen elk een tweeledig karakter: het ene deel voor het bedrijf, het andere deel om te wonen.

 
 
 
 

Restaurant

De tuinmanswoning op de buitenplaats maakt onderdeel uit van de oudste kern. Dit gebouw heeft een prominente nieuwe rol binnen het ensemble door de nieuwe functie als restaurant. Het gebouw blijft onaangetast en het restaurant is er in gegoten waardoor de oorspronkelijke sfeer en uitstraling kan worden behouden. De opgave was om een bruikbaar restaurant en keuken te ontwerpen binnen deze voorwaarden met bijbehorende eisen van HACCP en horecavergunning. Het restaurant serveert dagelijks vegetarische gerechten. De gerechten zijn gebaseerd op het seizoen, de oogst van de moestuin en andere lokale telers en kwekers. Gasten kunnen genieten van de knusse intieme sfeer van de oude tuinmanswoning of van het terras aan de moestuin.

 
 

Kas

De kas was in de afgelopen jaren vervallen tot een ruïne. Het maakt een belangrijk onderdeel uit van het ensemble en de moestuin. De kas is opnieuw in ere hersteld en gerestaureerd met een geïsoleerde glaskap. Zo kan het klimaat in de kas beter worden gereguleerd voor het nieuwe gebruik: er worden niet alleen planten opgekweekt, maar ook ontbijten, lunches en diners verzorgd voor landgoedgasten. Het concept van de restauratie was om de ruïne te fixeren en niet terug te brengen in oude staat, maar te voorzien van een moderne glaskap, zodat het verhaal van de oude kas in stand blijft.

 
 
 
 

Ciderij

De schuur wordt ingezet als ambachtsruimte en krijgt daarmee een meer volwaardig gebruik wat het verdiend. Het gebouwtje is aan de binnenzijde geïsoleerd en voorzien van houten planken van appelkistjes.

 
Vorige
Vorige

Woning op de Lichtenberg

Volgende
Volgende

Restauratie monumentaal grachtenpand